vineri, 20 iunie 2014

Grecia 2014

Grecia una dintre destinatiile preferate de romani este si tara in care ma intorc intotdeauna cu mare placere. Iubesc aceasta tara pentru frumusetile sale cat si pentru oamenii care locuiesc in acele locuri, oameni primitori, zambitori care te vor bine dispune in perioada sejurului. Nu trebuie sa va faceti griji in privinta comunicarii in aceste 2 statiuni (Olimpic Beach si Paralia Katerini), majoritatea teraselor si restaurantelor au vorbitori de limba romana si grecii au invatat cate putin din limba noastra asa ca nu veti avea probleme de comunicare. Daca nu ve descurcati in romana  incercati in engleza .
In acest an mi-am organizat singur sejurul nu am mai apelat la agentiile de turism, totul a fost simplu si usor  am rezolvat totul pe internet. Cunoscand statiunea din sejururile anterioare stiam deja in ce hotel doresc sa imi petrec sejuruk asa ca am ales Hotelul Platon Palace din urmatoarel motive: 1 avea parcare privata in fata hotelului.
2. Este chiar langa plaja deci am putut sa imi aleg o camera cu vedere la mare, e superb sa privesti dimineata rasaritul din pat .
3. Oferea mic dejun inclus in pret
4. Autocare cu, care se fac excursiile optionale opresc in apropierea hotelului.

Am facut rezervarea pe site-ul www.booking.com nu a fost nevoie sa platesc in avans iar daca doriti sa anlati  rezervarea se poate face cu o saptamana inainte de plecare fara sa se perceapa vreo taxa, pentru a face rezervarea aveti nevoie de un card visa sau master card (pentru garantie in caz ca nu anulati la timp rezervarea facuta). Inainte de plecare puteti lista de pe site voucher-ul decazare  atat in limba romana cat si in engleza (pentru personalul hotelului) tot pe site puteti sa treceti aprox. ora de sosire sau daca aveti alte cereri speciale. Sejurul a costatt 325 de euro pentru 5 nopti/ 3 persoane deci aprox 108 euro/persoana. Nu uitati sa va faceti si asigurare medicale pe durata sejurului, se poate face tot pe internet, eu am ales site-ul www.emag.ro (https://www.emag.ro/asigurari-calatorie?path=asigurari-calatorie) m-a costat 17,4 lei pentru 5 zile , polita de asigurare o veti primi online pe e-mail, asa ca economisiti timp si bani .
Drumul pana in Grecia l-am facut cu masina personala, fiindca eu am pornit din nord vestul tarii am ales ruta : Baia Mare - Satu Mare-Oradea - Arad- Timisoara - Stamora Moravita (granita cu Serbia) - Smederevo - Nis- Grdelica - Presevo (granita cu Macedonia) - Kumanovo - Skopie - Veles - Gevgelija (granita Macedonia) - Evzoni (granita Grecia) - Paralia Katerini. Sunt aprox. 1159 de Km si se pot parcurge in aprox. 15-16 ore (http://distanta.ro/baia-mare/40.268018,22.596354).
Drumul este in general bun intre Baia Mare si Timisoara , dezavantaj  un sens pe directia de mers :( Oradea are centura la fel si Aradul unde puteti urca pe noua autostrada Arad - Timisoara. Drumul intre Timisoara si Stamora-Moravita este acceptabil, cu unele denivelari, apropo sa alimentati in zona Timisoarei fiindca in apropierea frontierei nu mai gasiti benzinarii.
Pentru a putea intra in Serbia aveti nevoie de Carte de identitate (sau pasaport) , cartea verde pentru automobil (asigurarea valabila si pentru Serbia). Drumurile in Serbia sunt ok pana la Smederevo se merge pe drum national iar de-acolo se urca pe autostrada pana in apropiere de Grdelica de-acolo drumul este in lucru  pana la granita cu Macedonia la ei sunt porti de taxare asa ca veti plati cand ajungeti in dreptul ei, se poate plati si in euro ( monede sau bancnote) eu am platit 7 euro in total,  5 euro la o poarta si 2 euro la urmatoarea.
(Granita dintre Serbia si Macedonia)
In Macedonia veti merge pe autostrada pana aproape de granita cu Grecia . In Macedonia sunt 3 porti veti plati 160 de dinari (aprox 3-4 euro), eu am platit la prima poarta in euro si am primit rest dinari atentia in Macedonia se poate plati taxa de autosdrada si in euro dar sa fie bancnote. Autostrada in Macedonia este acceptabila sunt mai multe denivelari dar banada din dreapta este ok, cea din stanga are multe denivelari, probabil din cauza Tir-urilor .  Autostrada trece prin munti merita sa faceti si  cate o oprire sa admirati peisajul. 



(Granita Macedonia-Grecia)

Dupa ce treceti granita in Grecia urmeaza un druma national lat pana la autostrada ce leaga Salonicul de Atena in grecia plata se face tot la porti de taxare pana la iesirea spre Olympic Beach au fost 2 porti si am platit aprox 4 euro prima 2,20 euro si urmatoarea 1,5 euro.
Dupa aprox. 16 ore am ajuns la hotel am facut check-in (am dat voucher-ul de cazare si mi s-a facut copie dupa actul de identitate) plata am facut-o a doua zi.
Nu am stat mult in camera ca eram nerabdator sa revad statiunea, am gasit-o la fel de primitoare ca anii trecuti aceleaci terase, totul mi s-a parut familiar. Am si oprit la o terasa unde am mancat un gyros o mancare traditionala de-a lor si am baut o bere Mytos. Preturile la terase, restaurante sunt accesibile in unele locuri sunt chiar mai mici decat in Romania (de ex: o ciorbele costa 2 euro vita, perisoara, peste, pui. Cotlet de porc 5 euro, ceafa de porc 4 euro, farfurie mare cu fructe de mare 12 euro dar pot manca linistit doua persoane, berea la halba costa intre 1-3 euro in functie de terasa).



Avand la dispozitie doar 5 zile am optat doar pentru o excursie optionala si anume, o mini croaziere pana pe insula Skiathos, excursia am cumparat-o de la o agentie de turism greaca care au ghid si angajati din Romania, aceasta agentie de se numeste Armira Travel si poate fi gasita in Paralia Katerini in sectiunea excursii optionale gasiti mai multe detalii. Puteti incerca si alte agentii care au ghid in limba romana. Excursia a costat 35 euro/ persoana pret care se mentine de 6 ani :) .Despre excursie gasiti mai multe detalii in sectiunea Excursii optionale : http://katerini-greece.blogspot.de/p/excursii-optionale.html .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu